O budovu bývalé celnice v Kraslicích na Sokolovsku je zájem

Kraslice - Budovu bývalé celnice v Kraslicích na Sokolovsku nabídl stát Karlovarskému kraji, zájem o ni však má i město Kraslice. Kraj má při rozdělování majetku na hranicích přednost, úřady se tak na společném užívání budou muset dohodnout.

Celníci a policisté opustili prostornou přízemní budovu na hranicích s německým Klingenthalem v loňském roce. Karlovarský kraj pak od státu přijal nabídku na bezplatný převod majetku. Náměstek krajského hejtmana Petr Horký uvedl, že kraj by chtěl pozemky a budovy využít pro svou příspěvkovou organizaci Krajská správa a údržba silnic.

O bývalou celnici má ale zájem i radnice v Kraslicích. Podle místostarosty Kraslic Lubomíra Zacha město původně nenacházelo pro tyto objekty využití, po určité době se však rozhodlo zřídit na hranicích informační centrum. Kraslice by chtěly pozemky dostat zpět již proto, že v minulosti je darovaly státu právě pro stavbu celnice.

Pravidla pro rozdělování majetku na hranicích již podle ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Plzeň Karla Hály česká vláda svým usnesením stanovila, přednost má kraj: „Nejprve dostanou majetek organizační složky státu, poté následují územní samosprávné celky, jako jsou kraje a obce v tomto pořadí. Pokud se však domluví, je nám jedno, komu objekty převedeme.“ Místostarosta Zach i náměstek Horký potvrdili, že jejich instituce se domluvě o společném využití bývalé celnice bránit nebudou.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových začne v západních Čechách rozesílat návrhy smluv k převodu bývalých celnic už příští týden. Schválit je pak musí zastupitelstva krajů nebo obcí.