V Plzni se díky průmyslovým zónám snižuje nezaměstnanost

Plzeň - Různé firmy a podniky projevují stále větší zájem o malé obce v západních Čechách, především poblíž dálnice D5. Na přilehlých pozemcích kolem dálnice totiž budují průmyslové zóny. Jedna z největších teď zahájila svůj provoz ve Štěnovicích.

Štěnovice využily své největší výhody, tou je právě blízkost k dálnici D5. Výrobní haly průmyslové zóny se postavily hned vedle ní. Obyvatelé obce už tak nemusejí za prací dojíždět. „Zcela jistě v zóně vznikne okolo 200 pracovních míst,“ tvrdí místostarosta Štěnovic Oldřich Havlíček. Petr Zeman ze společnosti Typ Prologis upřesňuje, že se jedná převážně o logistické sklady.

Pracovní příležitosti otevřely Štěnovicím další možnosti. Obec proto uvolnila pozemky k výstavbě rodinných domků. Počty obyvatel dříve zapomenuté vesničky se pomalu zvyšují. „Řešíme trochu jiné problémy než malé obce. Dynamicky se rozvíjíme, máme zájemce o bydlení. Kromě rodinných domků se tu staví i bytové domy,“ potvrzuje Havlíček. „Plzeňský kraj tyto aktivity podporuje,“ říká Miloslav Michalec z plzeňského odboru regionálního rozvoje.

Plusem je, že rychlý růst průmyslových zón snižuje nezaměstnanost. Jen na Borských polích v Plzni už pracuje téměř 15 tisíc lidí. „V současnosti je v Plzni míra nezaměstnanosti 3 procenta, což je jedna z nejnižších v České republice,“ vysvětluje Magdaléna Čadová z plzeňského úřadu práce.

Další průmyslová zóna má vyrůst na jihovýchodním okraji Plzně zhruba do tří let. Práci v ní najde 550 lidí.

  • Areál logisitcké firmy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/277/27692.jpg
  • Rodinné domy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/277/27694.jpg