Lidé demonstrovali ve Frýdlantu proti zrušení porodnice

Frýdlant (Liberecko) - Více než 500 lidí z Frýdlantu dnes demonstrovalo před radnicí za záchranu místní porodnice, která má být zrušena. Přišly hlavně těhotné ženy a matky s dětmi. Porodnice má skončit k poslednímu červnu, důvodem je nedostatek pediatrů. Nespokojení obyvatelé již také sepsali petici, pod níž se zatím podepsalo skoro 3700 lidí.

Ženy měly na transparentech hesla jako 'Nechceme rodit v závějích ', nebo 'Frýdlantská porodnice nejlepší v republice '. „Obávají se, že jim hrozí nebezpečí, když začnou rodit cestou při převozu do vzdálené liberecké porodnice,“ upozorňuje Jitka Killichová, organizátorka protestu a porodní asistentka. Zatímco cesta z Černous do frýdlantské porodnice trvala pouhých 20 minut, do Liberce se ženy nedostanou dříve než za tři čtvrtě hodiny.

Rušení porodnice se nelíbí také starostům okolních obcí a varují před nebezpečím dalšího odlivu mladých lidí z Frýdlantska. Místní lidé upozorňují na porušování svých základních práv a kritizují, že přijdou o přirozené porody v intimním prostředí, na které se porodnice specializovala. Ve Frýdlantu se ročně narodilo 400 dětí, a přestože je porodnice nejmenší v kraji, není ztrátová. Rodičky do ní jezdily z celého kraje, dokonce i z Prahy.

„Aktivita místních lidí nás mile překvapila. Hodně rodin je chudých a veřejné dění je jim lhostejné. Dojíždět do Liberce pro ně nebude snadné,“ tvrdí mluvčí frýdlantské radnice Alena Švejdová. Lektorka přípravy na porod a rodičovství Vlasta Jirásková si zase stěžuje, že zavírání menších porodnic je v rozporu s doporučením Světové zdravotnické organizace. Ta podporuje, aby byla ženám s nízkým rizikem poskytována snadno dostupná péče, tedy co nejblíže jejich domovu.

Uzavření porodnice mohl odvrátit jen nástup dalšího pediatra. Nemocnici ani městu se ho ale nepodařilo sehnat. Starosta Dan Ramzer uvedl, že porodnice je fakticky ohrožena už deset let, kdy bylo bez náhrady zrušeno dětské oddělení nemocnice. V České republice neexistuje porodnice bez zázemí dětského odděleni. Frýdlantskou se dařilo udržet jen díky osobnímu nadšení dvou lékařů. Služby na porodnici drželi po své civilní práci, bez ohledu na noční dobu, víkend nebo svátky.

Již při loňském výběrovém řízení ministerstva zdravotnictví nezískala porodnice akreditaci pro vzdělávání lékařů porodníků a pediatrů. Nového lékaře si nemocnice sama vychovat nemohla, nesehnala ho ani jinde v okolí, i přes nabídku nadstandardního platu, byt a pozemek pro výstavbu. Dva se sice přihlásili, jenže se ukázalo, že jeden byl alkoholik a druhý více než sedm let porodnickou praxi nevykonával.