Praha schválila územní plán, podle kterého již staví okruh

Praha – Pražské zastupitelstvo schválilo zjednodušený územní plán. Podle něj se přitom již staví tunel pod Letnou a Stromovkou, ale i řada soukromých staveb a počítá se s novou přistávací dráhou na ruzyňském letišti. Pokud by zastupitelstvo územní plán odmítlo, dosavadní rozhodnutí vydaná podle něj by nebyla platná a stavby by se musely zastavit.

Územní plán byl změněn již před čtyřmi lety, ale nevznikla s ním potřebná vyhláška, která jej měla zavést. Podle radního Martina Langmajera ji nezpracovali magistrátní úředníci.

Návrh vyhlášky nebyl schválen bez výhrad. Odmítla ho zastupitelka Zuzana Drhová ze Strany zelených. Nesouhlasí totiž s výstavbou nové letištní dráhy v Ruzyni. Kdyby nový územní plán neplatil, nevznikla by ani dráha, kterou zastupitelé schválili na podzim 2006.

Zamítnutí vyhlášky zavádějící nový územní plán by zastavilo také řadu dalších staveb včetně pražského okruhu. Do jeho části, tunelu pod Letnou a Stromovkou, investovalo město 26 miliard korun.

Územní plán určuje, jak mohou být využity jednotlivé volné i zastavěné plochy. Starý umožňoval více než 80 způsobů využití lokací. Ten, který dnes schválilo zastupitelstvo, jejich počet snížil.