Karlovarští krajští zastupitelé koupí od města Císařské lázně

Karlovy Vary - Krajští zastupitelé města Karlovy Vary dostali dobrou cenu ke koupi Císařských lázní s tím, že zajistí tučnou dotaci a jednu z nejhodnotnějších historických budov v centru Varů zachovají pro veřejnost. Úřad pro hospodářskou soutěž teď však bude zřejmě posuzovat, jestli město postupovalo v souladu se zákonem. Všechno totiž napadla soukromá společnost, která tvrdí, že nabízela lepší cenu než kraj.

Zástupkyně soukromé společnosti tvrdí, že městu za Císařské lázně nabízela 200 milionů korun s tím, že dodrží všechny podmínky prodeje. Lázně tedy bude využívat Karlovarský symfonický orchestr i muzeum. Krajský úřad budovu koupí za procento odhadní ceny, tedy 6,5 milionů, s tím, že většinu peněz proinvestuje. „Podali jsme žádost o koupi nemovitosti na základě zveřejněného záměru města,“ dodala zástupkyně společnosti Montecavo Consulting Monika Stejskalová.

Společnost se obrací na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby způsob prodeje prověřil. To podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Pavla (ODS) obchod nijak nezkomplikuje, obavy z toho prý nemá. Přestože opoziční zastupitelé privatizaci lázní odmítají, měli také výhrady ke způsobu prodeje. Nazvali ho politickým handlem. Městský a krajský zastupitel Jaroslav Růžička (SNK ED) se nechal slyšet, že objekt se prodává za 1 procento odhadní ceny a zároveň se městu bokem dopřává 95 milionů korun.