Zrekonstruovaný Santiniho kostel na Zelené hoře dnes otevírá své brány

Žďár nad Sázavou - Od roku 1994 se může poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou pyšnit začleněním do nejvýznamnějších světových památek v rámci organizace UNESCO. Na potřebnou rozsáhlejší rekonstrukci si však musel počkat až do dnešní doby a právě dnes se může veřejnost přesvědčit o výsledku pečlivého restaurování.

Odborníci na štukaturu a historické fresky pracovali na zvelebení klenebních maleb 4 roky. Ředitel Národního památkového ústavu ČR Pavel Jerie oceňuje fakt, že se podařilo sehnat potřebné množství finančních prostředků i skutečné profesionály ve svém oboru. Výsledkem je nejvýznamnější a zároveň nejvíce věrohodná podoba nynějšího kostela.

V historii byla budova poutního místa několikrát postavena před zatěžkávací zkoušku. Roku 1784 postihl perlu barokní gotiky požár, při kterém byla zničena kopule i některé vzácné vnitřní malby. Záhy po požáru se dokonce uvažovalo o zboření kostela, avšak místní obyvatelé to nepřipustili a prosazením změny na hřbitovní kostel se postarali o záchranu unikátní církevní památky. Během staletí byl kostel několikrát renovován, avšak nikdy v takové míře jako během posledních let.

Rekultivace se dotkla také blízkého okolí, kde byly pokáceny stromy lemující areál kostela s hřbitovem. S drobnějšími opravami zdí a štukatury se počítá i v následujících měsících.  

Podle Jerieho bylo na celém restauračním procesu nejtěžší zjistit, jak originální malba ve skutečnosti vypadala. Problémy přicházely také s ohledem na poskytnutí peněžních prostředků celého projektu. Na rekonstrukci památky byly uvolněny finance ve dvou splatných etapách - nejdříve 30 milionů a poté 10 milionů, které byly uvolněny speciálně na renovaci interiéru kostela. Situace ve financování českých památek je však podle názoru Miroslavy Němcové (ODS) uspokojivá a v budoucnu může být i výraznější.