Účetní připravila Horní Maršov o 1,5 milionu korun

Trutnov - Účetní obecního úřadu v Horním Maršově na Trutnovsku připravila obec o 1,5 milionu korun. Zjistil to úředník, který za ní v době, když byla nemocná, dělal účetnictví. Případ teď řeší policie.

V této vilce na kraji Trutnova bydlí dnes už bývalá účetní Horního Maršova - malé vesnice v Krkonoších. Zatímco si úřednice střádala na příjemné bydlení, obecnímu úřadu mizely z jeho rozpočtu peníze, a to celé tři roky. „Ona to dělala opravdu šikovně, takže jsme na to přijít nemohli. V průměru to vychází na přibližně čtyřicet tisíc měsíčně,” říká starosta vesnice Petr Kučera.

Úřednice si peníze posílala na speciální účet. Podezřelé se tyto transakce zdály až najatému externímu účetnímu, který za úřednici zaskakoval v době, kdy náhle onemocněla. Hned začal tušit, že narazil na podvod. „Kdyby to stihla opravit tak, jak to běžně dělala, tak na to nepřišel asi nikdo. Tohle byla náhoda, že asi náhle onemocněla a už nestihla ten účet zakamuflovat,” vysvětluje externí účetní Michal Voříšek.

Zarážející je ovšem fakt, že podvod neodhalil už dříve ani jeden z auditů, které v Horním Maršově nařídil Královehradecký krajský úřad. „Kontroloři na obecní úřad nepřicházejí s tím, že vidí v úřednících nebo zástupcích radnice nějaké podezřelé,” vysvětluje mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi.

Případ mají teď v rukou kriminalisté, bývalé účetní Horního Maršova hrozí za zpronevěru 1,5 milionu korun až osm let vězení. „Vzhledem k tomu, že je celá kauza teprve na začátku, tak nebudeme poskytovat žádné informace,” uvedl mluvčí trutnovské policie Radek Schovánek.

Policie teď bude zjišťovat, jestli škoda, kterou účetní obecnímu úřadu v Horním Maršově způsobila, není ještě vyšší.