Lidovci kritizují hejtmana Královéhradeckého kraje

Hradec Králové - Ostrou kritiku si vysloužil hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík (ODS) od lidoveckých zastupitelů. Ti mu vyčítají, že zneužívá krajské noviny k vlastní propagaci kvůli chystané kandidatuře do Senátu. Hejtman potvrdil, že se o funkci ucházet chce, ale kritiku lidovců odmítl.

Krajští zastupitelé z KDU-ČSL jsou s hejtmanem Hradeckého kraje na kordy. Když lidovci spočítali, kolik fotografií a článků má hejtman Bradík v novinách U nás v kraji, vztahy se ještě vyostřily. „V novinách je osm stránek a pan hejtman Bradík se tam objevuje celkem na jedenácti fotkách. Celé noviny jsou de facto jenom o hejtmanovi Bradíkovi,” říká mediální poradce KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Zastupitel Královéhradeckého kraje Karel Klíma (KDU-ČSL) dodává: „Je to v podstatě kult osobnosti. Je to zneužití prostředků Královéhradeckého kraje pro osobní prezentaci hejtmana kraje.”

Pavel Bradík se brání: „Poslední číslo našich novin bylo věnováno návštěvě pana prezidenta. A pana prezidenta jsem tři dny doprovázel já, takže těžko se může na fotografiích objevit někdo jiný.” Lidovci tvrdí, že Bradík zahájil za veřejné peníze senátní kampaň. Vadí jim, že se do krajských novin nemohou se svými články prosadit a že nemají jako jediní z opozice svého zástupce v redakční radě. „Možná, že lidovci dělají chybu v tom, že navrhují špatného kandidáta,” komentuje situaci hejtman Bradík.

„Naše články zveřejňovány nebyly, pokud byly zveřejňovány, tak byly cenzurovány,” tvrdí Vladimír Derner (KDU-ČSL), zastupitel Královéhradeckého kraje. Čtvrtletník U nás v kraji vydává Hradecký kraj v nákladu dvě stě třicet tisíc výtisků za téměř čtvrt milionu korun. List dostává každá domácnost, podobně jako radniční noviny v Hradci i jinde. Periodika veřejné správy nedávno zkoumala obecně prospěšná Otevřená společnost. Oldřich Kužílek, poradce pro otevřenost veřejné správy, říká: „Tato periodika jsou masivně zneužívána, protože jsou veřejné peníze v obrovském rozsahu používány na předvolební skrytou propagaci.” Za vydávání těchto obecních či krajských novin zaplatí veřejné rozpočty na 400 miliónů korun ročně.