Česká hlava popularizovala vědu v libereckých ulicích

Liberec – Akce Věda v ulicích, kterou pořádá společnost Česká hlava, má přilákat mladé lidi k přírodním vědám a technickým oborům. Zájemci tak mohou přímo na ulicích vidět, co dokáže voda, vítr nebo slunce. Letos se Věda v ulicích uskutečnila v Liberci a na podzim se ještě objeví v Plzni.

Akce se snaží předvést zajímavé výsledky nebo pokusy. Ukazuje tak zájemcům malý jaderný výbuch či vozítko na solární pohon. V Liberci byla k vidění také nanovlákna, jejichž zpracováním se zabývá místní Technická univerzita. Exponáty přitom neprezentovali pouze vědci, ale také studenti středních škol.

Česká hlava během Vědy v ulicích poukazovala na malou podporu, kterou dává stát na vědu. Evropská unie doporučuje, aby do výzkumu šla 3 procenta hrubého domácího produktu. Česko se k tomuto cíli zatím nepřibližuje. „Jsme na polovině výdajů, které dává Švédsko, Finsko a tak dále. Když to přepočtete na jednoho obyvatele, tak je to ještě horší, dáváme 11 procent toho, co dávají třeba ve Švédsku,“ uvedl Václav Marek z České hlavy.

Česká hlava uspořádala popularizační akci počtvrté, v předchozích letech proběhla v Praze a Plzni.