Závod recyklovatelných lodí v Butovicích přinesl nový český rekord

Praha - Na vodní nádrži uprostřed sídliště v pražských Butovicích se včera odehrál originální závod lodí. Na start se postavila plavidla nejrůznějších tvarů a velikostí, jedno ale měla společné - všechna byla vyrobena pouze z umělohmotných lahví.

Kuriózní soutěž vymyslela místní radnice pro děti ze základních škol, aby upozornila na nutnost třídit odpad. Plavidla z plastových lahví si žáci vlastnoručně stavěli a bojovali s nimi o zápis do knihy rekordů.  

Přípravy žákům pěti základních škol z Prahy 13 trvaly několik týdnů, v nichž nosili z domovů PET lahve, aby z nich  zkonstruovali  bizarní plavidla co největších rozměrů. Jak prozradila Anežka Švandová ze ZŠ Kuncova, stavba už potom trvala pouhých čtyři až pět hodin. Podílela se na ní ale prý celá škola.

Pravidla klání byla jednoduchá: „Vyhrává ten, jehož plavidlo je z nejvíce lahví a zároveň plave,“ prozradil starosta David Vodrážka (ODS). Nikdo z dětí ani učitelů ale vlastnosti plavidla dopředu nevyzkoušel. Pádla proto při závodech vzali do rukou policisté. Některé lodě se bohužel na vodě rozpadly.

Kryštof Kolumbus by záviděl 

Ještě než plastové koráby skončily v kontejnerech na tříděný odpad, sčítaly se uzávěry od použitých PET lahví. Nejvíce jich nasbíralo družstvo ZŠ Mezi školami. „Vycházeli jsme z původních plánů lodi Santa Maria Kryštofa Kolumba. Jako nositelé jeho odkazu jsme se rozhodli pokořit i tento butovický rybník, a to se nám podařilo,“ komentoval slavné vítězství učitel Jaromír Fryč.

Nový český rekord: 1217 lahví