Na pastvinské přehradě proběhlo mistrovství Vodní záchranné služby

Pastviny - Vodní záchranná služba eviduje na pastvinské přehradě na Orlickoústecku každoročně stovky zásahů. Není proto divu, že zde dnes poměřovali své síly desítky vodních záchranářů. První pomoc, ve které jde o vteřiny a hlavně o život - takové jsou disciplíny na mistrovství Vodní záchranné služby (VZS). Ukázat své schopnosti a porovnat je s ostatními přijelo k pastvinské přehradě osm týmů.

Pavel Skácelík z VZS Pastviny prozradil, že mezi členy služby patří dobrovolníci z celých Čech. Členka VZS Pastviny Markéta Jandová sdělila, že mezi náročné disciplíny patřilo plavání v montérkách s podplaváním překážky. Fyzicky náročné disciplíny ve vodě pak střídá pomoc tonoucímu na břehu. Pod dohledem lékaře a zároveň člena VZS Vlastimila Bílého se týmy záchranářů pouštějí do resuscitace.

K záchraně životů je potřeba i profesionální technické vybavení. Vodní záchranáři ale přiznávají, že musejí počítat každou korunu. Spoléhají na sponzorské dotace a příspěvek od kraje. „Peněz skutečně není nazbyt, Situace se teď pomalu lepší, protože se připravuje jakási transformace VZS,“ nechal se slyšet Oldřich Houdek, předseda VZS Pastviny.