Štefánikova hvězdárna slaví „osmdesátiny“

Praha – Štéfánikova hvězdárna stojí na pražském Petříně  osmdesát let. V rámci oslav uspořádala den otevřených dveří. Návštěvníci tak mohli nahlédnout do míst, kam většinou hosté nemohou, podívat se na automatický dalekohled MARK nebo si prohlédnout, jak funguje černá díra.

Návštěvníky nejvíce láká možnost prohlédnout si oblohu dalekohledem. K tomu je petřínská observatoř dobře vybavena. „Dalekohled je automatický nejenom v tom, že dokáže najít zadané místo na obloze a vyfotit je, ale je zcela autonomní, to znamená, že on si sám rozhodne, kdy nastávají vhodné podmínky pro pozorování,“ přibližuje funkce teleskopu MARK vedoucí hvězdárny Jakub Rozehnal.

Návštěvníci observatoře si mohou vedle dalekohledu prohlédnout model černé díry, váhu ukazující, kolik by člověk vážil na různých planetách, nebo expozici o historii petřínské hvězdárny.

Štefánikova hvězdárna vznikla v roce 1928 a dostala jméno po slovenském astronomovi a jedním ze zakladatelů Československa Milanu Rastislavu Štefánikovi. V současné době slouží především k popularizaci astronomie. Ke sledování hvězdné oblohy tak bývá otevřená Pražanům i turistům – a také dětem. Třetinu návštěvníků totiž tvoří školní výpravy.