Příznivci tuningu ovládli Českolipsko

Hradčany (Českolipsko) - V Hradčanech na Českolipsku si dali dostaveníčko milovníci rychlých vozů. Přijely jich tisíce a jedno měli společné - žádný jejich miláček nevypadal jako sériový výrobek. Sraz tam totiž měli majitelé tuningových aut.

Už od sobotního rána blokovaly příjezd k letišti kolony aut. Řada lidí se přijela pochlubit, s jakým vozem jezdí a co všechno na něm upravila, další si pak vylepšená auta fotili pro inspiraci. A vyšperkovat se dá skutečně všechno - kapota, brzdy, motor, světla nebo reprobedny. „Jsou takové dvě kategorie: vzhled a pak kompletní úpravy motoru a brzd směrem k rallye,“ uvedl hlavní pořadatel Mimoňských válek Stanislav Rydlo.

Některá auta jsou skutečně raritami v celé Evropě. Výjimkou nejsou vozy ukrývající pod kapotou 400 koní. Neustálé vylepšování auta tak rozhodně není levným koníčkem. Někteří majitelé v něm utápí celé jmění. Podle pořadatele Rydla úpravy vozu finančně často přesahují jeho pořizovací cenu.

Tuningové vozy přilákaly do Hradčan kolem třiceti tisíc lidí. Akce je tak už několik let největší svého druhu u nás. Tisíce návštěvníků způsobily přes den také dopravní kolaps v okolí Mimoně. Nápor lidí na jednom místě nezvládli ani mobilní operátoři.

Mimoňské války provázela i přísná bezpečnostní opatření. Při minulých ročnících tu opilí řidiči srazili celkem 8 lidí. Letos je podle záchranářů zatím klid.