Ochranáři pozastavili projekt relaxačního centra na Lipensku

Horní Planá - Pozastavení projektu relaxačního centra Zvonkové na Lipensku hodnotí část šumavských starostů jako vítězství ochranářů a nevládních sdružení a prohru obcí a investora. Podobné centrum začalo vznikat několik kilometrů odtud na rakouské straně hranic, tamní předpisy to na rozdíl od českých umožňují.

O docela rozlehlý chátrající areál, který byl původně určený pohraničníkům, usilovalo město Horní Planá několik let. Objekt je velký zájem, leží v původně zakázaném hraničním pásmu v minimálně obydlené a zachovalé oblasti a nedaleko od velkého lyžařského centra. Původní plán radnice a investora počítal s přestavbou na  relaxační centrum. Mělo jít o přestavbu, takže se nečekaly zásadnější problémy. Ekologické organizace však prosadily svůj požadavek, aby vliv této přestavby na životní prostředí posoudila rozsáhlá studie a v ní ministerstvo životního prostředí projekt ve stávající podobě nedoporučilo.

V Česku nejde o zcela neobvyklou situaci, zásadní problém je ale v tom, že 2,5 km odtud, blíž k první zóně národního parku, už podobný areál roste, jenže za rakouskou hranicí. Starostové jsou tak podle svých slov mimořádně překvapeni tím, že v Evropské unii může k podobné situaci vůbec dojít. Mluvčí ministerstva Jakub Kašpar to vysvětluje tím, že zákony sice harmonizovány jsou, jednotlivým členským zemím ale zároveň poskytují prostor k vlastnímu výkladu.

Horní Planá reagovala tak, že požádala prostřednictvím jihočeského hejtmana o to, aby se problémem začala zabývat vláda.