Výstavba na Rohanském ostrově chce zaujmout architekturou

Praha - Na Rohanském ostrově v Praze vzniknou během desetiletí nové byty, kanceláře i rekreační zařízení. Investor, který si pozemky od města pronajal na dlouhou dobu, dnes představil urbanistický záměr. Projekt však sklízí kritiku především ze Strany zelených, podle nich si magistrát neklade žádné podmínky, například pokud jde o občanskou vybavenost nebo spojení hromadnou dopravou.

Na 200 tisících metrech čtverečních Rohanského ostrova do deseti let vyroste zcela nová čtvrť. Zpustlé území vysoutěžil u hlavního města developer společnost Sekyra Group s tím, že zde vybuduje byty, kanceláře, parky, nový říční kanál a několik mostů. Zastupitelům ze Strany zelených se  nabídka ale zdá být dost omezená. Zastupitelka hlavního města Zuzana Drhová uvedla, že projekt počítá se zástavbou plochy, která v historii zastavěná nikdy nebyla a proto by projekt měl přinést i hodnoty celoměstského významu. Vedení města však tvrdí, že vlna požadavků teprve přijde. Developer nyní musí ve spolupráci s odborníky i úřady vypracovat realizační studii, která by nabídla i výstavbu veřejných institucí jako jsou školy. V budoucnu zde bude žít a pracovat dohromady 15 tisíc lidí, město podle pražského radního Pavla Klegy chce, aby v lokalitě vzniklo skutečně plnohodnotné nové polyfunkční městské centrum. Výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle doplnil, že lokalita bude napojena na metro a bude přístupná vozíčkářům.

Výstavba na Rohanském ostrově bude náročná i z hlediska technologie, přiznává developer, ostrov je zasypaným řečištěm Vltavy a pod terénem prý stále proudí voda. Jak ujistil majitel společnosti Luděk Sekyra, projekt by měl být maximálně šetrný k životnímu prostředí a z hlediska designu by chtěl zaujmout architekturou.

Výstavba na Rohanském ostrově nezačne dříve než na jaře v roce 2010. Do té doby totiž potrvá schvalovací proces územního a stavebního řízení.