Samozvaná Národní garda hlídá školu v Karlových Varech

Karlovy Vary - Dvě dvoučlenné hlídky Národní gardy, které zřídila nacionalistická Národní strana, začaly dnes ráno hlídat děti u Základní školy J. A. Komenského v Karlových Varech-Drahovicích. Hlídky mají střežit bezpečí školáků, kteří jsou prý opakovaně napadáni gangem romských dětí.

Ředitelka školy Monika Preňková uvedla, že podle ankety, kterou provedli učitelé ve třídách, může mít zkušenost s určitou formou násilí až 50 procent žáků.

Vážnější případy se staly před školou nejméně tři, pouze v jednom z případů je podle Romského občanského sdružení jisté, že útočily právě romské děti. Podle zástupců sdružení to byly desetileté děti, které si neuvědomovaly vážnost svého chování.

Ředitelka školy aktivity Národní gardy nekomentovala, v řešení problému spoléhá hlavně na rodiče. Náčelník Krušnohorské divize Národní gardy Martin Novotný uvedl, že o pomoc ho požádali sami rodiče. Gardisté chtějí školu hlídat až do pátku, tedy do konce školního roku.

Hlídky Národní gardy vadí místním Romům. Uvedli, že mají strach nejen z romských výtržníků, ale nyní i z gardistů. „Nebudeme dělat žádné romské hlídky. Myslíme, že pokud se někde něco stalo, je to věc policie. Kdyby nějaké bílé dítě něco provedlo, také nebudou všichni dáváni do jednoho pytle,“ řekl novinářům před školou terénní pracovník Romského občanského sdružení Lubomír Kiš.

K útokům dochází od února, pachatele policie nedopadla  

Karlovarská policie v pondělí zveřejnila seznam incidentů, které v okolí školy v poslední době vyšetřovala. První napadení se stalo v únoru, kdy skupinka nezletilých napadla a okradla o mobil stejně starého chlapce. Pachatele policisté zjistili a vrátili i ukradený mobil. Vzhledem k věku pachatelů byl případ odložen.

Druhý případ se stal 21. května v Mozartově ulici. Nezletilý chlapec udeřil pěstí do obličeje stejně starého chlapce, přičemž druhý pachatel prý ohrožoval napadeného nožem. Násilníky zatím policie nedopadla.

Ve třetím případě podle svědectví žaček neznámí pachatelé napadli neznámou dívku. Policisté případ vyšetřovali, ale poškozenou ani pachatele nezjistili. Čtvrtý údajný případ napadení z minulého pondělí u rozestavěného dětského hřiště nebyl oznámen na policii.