Jeseník se chce připojit k zákazu pití alkoholu na veřejnosti

Jeseník - Jesenická radnice se chce připojit k městům a obcím v Olomouckém kraji, které se rozhodly vymýtit pití alkoholu na veřejnosti. Omezení ve formě vyhlášky již schválili jeseničtí radní, ve čtvrtek o ní budou rozhodovat zastupitelé. K podobnému kroku se již dříve uchýlila například radnice v Uničově, ve Šternberku a nedávno také v Hranicích na Přerovsku.

„Tuto vyhlášku jsme už měli zhruba do roku 2005 a měli jsme s ní dobrou zkušenost. Obsahovala však další věci, kvůli kterým jsme ji museli z legislativních důvodů zrušit. Zadal jsem, aby se znovu oprášila. Chceme jako další města a obce využít tohoto nástroje k vytlačení negativních jevů z veřejných míst,“ uvedl starosta Jeseníku Petr Procházka.

Alkohol by se na základě veřejné vyhlášky nesměl v Jeseníku pít na náměstích v centru města, na autobusovém nádraží, na dětských hřištích či sídlištích.

Starosta přitom připouští, že mezi jesenickými politiky nepanuje kolem této vyhlášky shoda. „Podle některých je tato věc dostatečně řešena standardními zákony. Já osobně tohoto názoru nejsem, myslím, že se to osvědčí. Je to napříč stranami, například v rámci ODS nemáme jednotný názor,“ doplnil Procházka.

Podobnou vyhlášku přijímají města v celé republice, na severní Moravě se tak stalo v dubnu také v Šumperku, v polovině června ve Šternberku a od 1. července bude platit zákaz pití alkoholu na veřejnosti také v Hranicích na Přerovsku. „Zákaz platí v 18 vymezených oblastech, jako je před školami, v centru města, na autobusovém či vlakovém nádraží, před obchodními centry a na hřištích,“ řekl dnes mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.