Karvinští radní chtějí prodat 5 500 městských bytů stávajícím nájemníkům

Karviná - Jde o jeden z největších projektů privatizace bytů na Severní Moravě a ve Slezsku. Nájemníci mohou získat byty za čtvrtinu tržní ceny. Lidé návrh vítají, někteří ale očekávali nižší cenu. V rámci velké privatizace, jak říkají v Karviné připravovanému prodeji obecních bytů, chtějí radní prodat dvě třetiny z 8 000 bytů. Třetinu si město ponechá. Cena 2 000 korun za metr čtvereční je kompromisem.

Tomáš Hanzel (ČSSD), primátor města Karviné, sdělil, že cena 2 000 korun není pro město až tak výhodná, protože reálná se pohybuje od 8 000 Kč a více za metr čtvereční, ale reflektuje situaci ve městě. „ODS chtěla zpočátku větší cenu, ale jsme v levicové oblasti, takže jsme cenu nechali,“ vyjádřil se předseda klubu zastupitelů ODS Petr Juras. Předseda klubu zastupitelů KDU-ČSL Luděk Vebera je rád, že došlo ke kompromisu, protože jednání prý byla náročná a zdlouhavá.

Rozhodování v otázce bytů nebylo snadné ani v Havířově. Havířovští zastupitelé připravovaný prodej městských bytů nakonec zrušili. Primátor Havířova František Chobot (ČSSD) k tomu dodal, že o koupi bytů se zajímalo velmi málo lidí. Ale ani v Karviné ještě není prodej jistý, navrhovaná cena se nelíbí komunistům. Předseda klubu zastupitelů KSČM Tomáš Gallik si představoval cenu 1 500 korun za metr čtvereční.

Podle návrhu radních se k částce 2 000 korun za metr čtvereční připočítá ještě část nákladů na modernizaci v posledních letech. Za dvoupokojový byt nájemníci zaplatí kolem 120 tisíc korun, za třípokojový zhruba 190 tisíc. Samotní obyvatelé Karviné mají různé názory, převážně ale pozitivní. Město by mohlo získat z prodeje bytů přes 800 milionů korun.

Tomáš Hanzel doplnil, že se celý výnos použije na další rozvoj města. Pokud zastupitelé 1. července privatizaci schválí, všichni nájemníci bytů určených k prodeji dostanou na podzim dopisy s podrobnými informacemi.