Škola v Rynolticích bude vracet státu peníze

Rynoltice (Liberecko) -  Částku 200 tisíc korun musí vrátit státu základní škola v Rynolticích na Liberecku. Zdejší ředitelka totiž falšovala počty žáků, aby škola nepřišla o druhý stupeň, obci přitom hrozila sankce až tři miliony korun. Problém s počty žáků řeší také v nedalekých Žibřidicích, kde chybí 10 dětí.

V loňském roce chyběli ZŠ Rynoltice 4 žáci k tomu, aby splnila limit ministerstva školství. Vzniklo nebezpečí, že nebude moct otevřít pátou až devátou třídu a ředitelka proto skutečný počet žáků tajila. Falšování stálo ředitelku funkci, přestože tvrdí, že o podvodu věděl i starosta a jeho zástupce. Odvolaná ředitelka Lenka Matuszná se chce bránit soudně. Uvedla, že již v září o problému informovala zastupitele obce. Starosta Rynoltic František Kačena však tvrdí opak: „Nevěděl jsem to, chtěl jsem po paní ředitelce potvrzení o počtu žáků a ona mi potvrdila, že tam ti žáci jsou." Obci hrozilo, že bude muset vrátit dotaci na celý druhý stupeň, který škola vůbec neměla otevřít. Částka činila téměř 3 miliony korun, ministerstvo ale nakonec požaduje jen 200 tisíc korun za 4 fiktivní žáky. Podle mluvčího Libereckého kraje Jiřího Langera bude škole o tuto částku snížen rozpočet na příští období.

Nedostatek žáků ale trápí školu dál, ještě před měsícem jich chybělo 7. Obec proto nabídla rodičům takzvaný náborový příspěvek 10 tisíc Kč a děti alespoň pro příští rok zajistila. Starosta Kačena potvrdil, že v současné době mají Rynoltice 8 podepsaných smluv a díky tomu zde zůstane 2. stupeň zachován. Podle kraje stojí za problémem ministerská vyhláška: limit 75 žáků, který musí splnit každá škola. Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan doufá, že zákon bude změněn tak, aby se nemuseli dohadovat o jednoho nebo dva žáky, hranice by se měla zrušit.

Problém s počty žáků řeší také v nedalekých Žibřidicích, kde chybí 10 dětí. Tamní starosta doufá, že ministerstvo školství spornou vyhlášku do začátku školního roku zruší.