Unikátní rozhlednu na Chrudimsku strhla bouřka

Chrudim - Novou unikátní rozhlednu Bára zničila bouřka, která se večer přehnala Pardubickým krajem. V lokalitě Na Podhůří u Chrudimi ji teprve nedávno nechalo postavit město. Dřevěná věž s vyhlídkovou plošinou byla výjimečná svým architektonickým řešením. Teď se musí rozebrat.

Rozhledna měla být chloubou Chrudimi, ale necelých pět dnů po slavnostním otevření nevydržela nápor větru. Polovina unikátní dřevěné stavby ve tvaru trojbokého jehlanu se složila k zemi, silné poryvy větru totiž poničily konstrukci. Uprostřed lesů tak zůstala stát jen špička rozhledny s vyhlídkovou věží.

Ještě o půl osmé večer chrudimští policisté rozhlednu viděli celou na monitoru kamerového systému. Pak se ale ztratil signál a stavba šla k zemi. Devatenáct metrů vysokou turistickou atrakci nechalo město postavit za dva miliony korun podle návrhu známého architekta Martina Rajniše, který navrhl i Poštovnu na Sněžce. „Podle mých informací je rozhledna minimálně evropský, možná i světový unikát,“ tvrdí Rajniš.

Rozhlednu kotvila k zemi tažná lana a experti odhadovali její životnost na padesát let. Stačilo ale jen pár minut a stavbu s minimálním počtem spojovacích prvků bouřka shodila. Teď se musí rozebrat pomocí jeřábu. Podle místostarosty Pavla Kobetiče totiž hrozí, že by se rozhledna mohla zhroutit. „Je natolik poškozená, že se musí demontovat. Nyní je zajištěna, aby někoho nezranila, hlídkuje tam městská policie,“ řekl Kobetič.