Tři nové turistické přechody na Šumavě se v létě zřejmě neotevřou

Vimperk - Tři česko-německé turistické přechody na Šumavě, včetně známého Modrého sloupu, které se měly otevřít v půlce července, zůstanou zatím pro turisty nepřístupné. Otevření hraničních cest mezi sousedícími národními parky Šumava a Bavorský les brzdí stále pokračující jednání s bavorskými partnery a obcemi. Kdy se Prameny Vltavy, Modrý Sloup a Poledník skutečně otevřou, je podle něj těžko předpověditelné.

„Bude záležet na tom, jak dopadnou další čtyřstranná jednání mezi parky, šumavskými a bavorskými obcemi. Je však nepravděpodobné, že tyto tři přechodové body budou zprovozněny již letos v létě,“ uvedl mluvčí správy šumavského parku Radovan Holub. 

Na otevření přechodů se začátkem března v Alžbětíně na Klatovsku dohodli zástupci obou parků. Největší očekávání bylo kolem známého Modrého sloupu u Modravy. Přechod je uzavřen od roku 1948 a turisté o jeho otevření marně usilují. O obnovení historické cesty ze 14. století se zasazuje i sousední obec Modrava.

U Modrého sloupu se střetávají tři stupně ochrany přírody - klidové území, první zóna parku a přírodní památka. Holub uvedl, že kolem Modrého sloupu by mohla vést jedna z tras s doprovodem. „Na ty se právě žádá o takzvanou vládní výjimku a mohly by být ještě letos, ale jen pro velmi omezený počet účastníků,“ dodal.

Otevření tří přechodů je úzce svázané se vznikem přeshraničního jádrového území s rozlohou 13.800 hektarů, takzvaného Divokého srdce Evropy, na kterém se oba parky dohodly. Spojuje velmi cenná přírodní území. Pokud by nevzniklo, ochranáři a zoologové by parkům nepovolili ani jeden z přechodů mezi Bučinou a Alžbětínem.