Do Žlutic se vrátil vzácný kancionál

Žlutice (Karlovarsko) - Za velkých bezpečnostních opatření a jen na několik hodin se vrátíl "domů" originál vzácného Žlutického kancionálu. Rozměrný zpěvník písní pro křesťanské bohoslužby s bohatými iluminacemi převezli z Prahy do Žlutic maskovaní policejní ozbrojenci, pod dozorem je stále i ve speciální bezpečnostní vitríně. Mimořádné vystavení kancionálu je na žlutické radnici při příležitosti jeho 450. výročí.

Vzácná kniha vyvolala velký zájem. Radnice připravila i malou slavnost, hned v prvních minutách se přišlo podívat množství lidí ze Žlutic, Karlových Varů i z Německa. Žlutice patří mezi nejstarší města českého království, nejstarší písemná zmínka je z roku 1186. Kancionál přesto místní vnímají jako svoji nejvýznamnější historickou památku.

„Bohužel dneska je to národní kulturní památka, takže je umístěn v Památníku národního písemnictví v Praze,“ řekl starosta městečka s 2600 obyvateli Jaroslav Vojta. Kancionál měli ve Žluticích až do roku 1978. „Od té doby opustil Prahu pouze dvakrát, a to na výstavu Rudolf II. a Praha a před deseti lety sem do Žlutic,“ uvedl starosta.

Žlutický kancionál vznikl před 450 roky, v roce 1558 ho zadali do výroby žlutičtí měšťané a občané. Vznikal do roku 1565 v pražské dílně Jana Táborského z Klokotské Hory. Podle informací z internetových stránek kancionálu se do dneška dochovalo 471 pergamenových listů z původních 494. Kniha, jejíž hmotnost je kolem 30 kilogramů, je vázána v dubových, kůží potažených deskách s vytlačenými ozdobnými ornamenty. Vazbu chrání masivním mosazné kování. Rozměry desek jsou 63 krát 40 centimetrů. Obsahuje čtyři celostránkové iluminace, 35 menších iluminací a 29 iluminovaných iniciál.

„Ono právě to, že ten originál sem přijel, hodně posiluje vědomí žlutických občanů a hrdost na svoje město. A právě to, že ten originál je takhle málo k vidění, je to pro nás významné,“ uzavřel starosta.