Kapela Bengas pomáhá v nápravě vězňů

Jihlava - Koncertem ve věznici Vinařice zahájila před čtyřmi lety romská kapela Bengas humanitární projekt, který má pomoci k začlenění vězňů do společnosti a jejich nápravě. Přes počáteční, především administrativní, problémy má skupina za sebou celou řadu koncertů, které se vesměs setkaly s pozitivním hodnocením odsouzených i příslušníků vězeňské správy.

Romské, maďarské i španělské písničky, které má ve svém repertoáru kapela Bengas, slyšely již desítky odsouzených v řadě českých věznic. Naposledy k tomu došlo ve věznici ve Světlé nad Sázavou, kde vybrané odsouzené ženy dostaly koncert a besedu s kapelou jako odměnu za slušné chování. „Já jsem je dosud neznala, ale jsem moc ráda, že jsem měla možnost tu skupinu poznat,“ říká odsouzená Monika Lakatošová. „Určitě jsem si z toho odnesla odreagování, protože, když jsme většinou na našich barácích, tak je to tam poněkud zvláštní,“ přidává se Eva Pechová. „Když člověk vyjde ven, tak přemýšlí nějak jinak a nechce se už vracet zpátky,“ svěřuje se odsouzená Monika Ćadová.

Cílem projektu je motivovat vězněné ženy i muže k nápravě. „Má to připomenout, že se na ně venku nezapomnělo, že se na ně čeká a že jsou vítáni,„ shrnul smysl projektu jeho vedoucí Pavel Hronek. “My si tohle všechno sponzorujeme sami. Děláme to z dobré vůle a jsme rádi, že jsme tady a že někdo z toho má radost," doplňuje ho mluvčí kapely Bengas Milan Šenki.

Koncertům kapely Bengas zatím vycházejí věznice vstříc. Ne vždy je to ale jednoduché. „Věznice určitě tyto programy podporují,“ zdůrazňuje vychovatel a terapeut věznice ve Světlé nad Sázavou Jaroslav Hradecký. „První kontakty jsou většinou příznivé, ale potom je samozřejmě velmi složité dohodnout ve věznicích konkrétní vystoupení,“ nezastírá obtíže Pavel Hronek.

Skupina Bengas chce v rámci projektu zahrát ve všech českých vazebních zařízeních.