Tisíce lidí oslavily v pražském Braníku slunovrat

Praha - Braník hostil jedinečnou oslavu slunovratu nazvanou Midnight Sun. Po vzoru tradičních finských oslav proběhl večerní program u vody a za doprovodu hudby, tanců a rituálů oslavujících příchod léta. Velké oblibě se těší slunovrat ve Finsku, kde je jedním z nejvýznamnějších svátků. Několik týdnů, kdy slunce vůbec nezapadne za obzor, slaví lidé po celé zemi.

Manažer pražské akce, Fin Alexander Sneen, si branické oslavy pochvaloval: „Vždycky říkám, že finská Midnight Sun je nejlepší, protože jenom my máme opravdovou Midnight Sun. Ale z těch zahraničních akcí tvrdím, že ta Česká je opravdu ta nejlepší."

Oslava slunovratu, finsky Juhanus, je v zemi tisíců jezer spojena s ohněm, vodou a tradičními rituály - a stejně tomu bylo i v pražském Braníku u Vltavy. Pořadatelé připravili rozmanitý program ve finském stylu tak, aby všichni návštěvníci měli možnost poznat severské rituály a přiblížit si některé cizí zvyky.

„Návštěvníci můžou spálit svojí křivdu, můžou si nechat věštit z ruky a máme tady i tzv. expierence room, kde se provádějí tradiční rituály," dodal pořadatel Jakub Choutka. A třetí ročník české Midnight Sun potvrdil, že je v Česku o tradiční svátky spojené s přírodní tématikou velký zájem.

„Předminulý víkend byla Midnight Sun ve Finsku. Oslavovali jsme s rodinou, opékali buřty, zapálili jsme velký oheň, tomu se ve Finsku říká Koko, bavili se a užívali si přírody. Je to podobné jako tady. Ta akce je hodně autentická," uzavřel Alexander Sneen.