Olomoucké svátky města dnes zakončila historická bitva

Olomouc - Sto dvacet vojáků v historických uniformách dnes předvedlo neúspěšné obléhání Olomouce pruskými vojsky před dvě stě padesáti lety. Pořadatelé si historii trochu poupravili, a tak dnes bitvu, ke které v minulosti vůbec nedošlo, vyhrála Rakouská vojska, čímž ubránila Vídeň. Závěrečnou bitvou na Fortové pevnosti v Křelově u Olomouce tak skončily svátky města.

„Nazvali jsme to Obléhání města, aneb jak by to dopadlo, kdyby Fridrich II prorazil brány Olomouce. Hlavní útok bude veden ze vstupní části a pak budeme dobývat pevnost,“ vysvětlil bojovou situaci Martin Daniel, majitel Fortu XVII a předseda o.s. Fortový věnec. „Je to bitva, která se nikdy nestala, protože včera jsme u Domašova rozprášili pruská vojska,“ dodal koordinátor bitvy Jiří Mikulenka.

Regimenty vojáků doprovázely stejně jako v minulosti markytánky i specialisté, jako například polní myslivci, tehdejší odstřelovači, kteří podle Vladimíra Boháče nesli flinty až 700 metrů a měli za úkol postřílet velitele a plukovníky. „Dnešní bitva dopadla dobře, nikomu se nic nestalo a jak historie velí, vyhrála Rakouská bílá vojska,“ konstatoval plukovník regimentu Jiří Sisak.

Bitva o Olomouc byla sice první, ale podle pořadatelů určitě ne poslední.