Mostecká uhelná znovu nabízí peníze za prolomení těžebních limitů

Ústí nad Labem - Mostecká uhelná společnost se opětovně snaží přesvědčit obyvatele Horního Jiřetína a Černic, aby jí prodali své domy, a umožnili tak vytěžit zásoby uhlí pod oběma obcemi. Načasování nabídky není náhodné - přichází ve chvíli, kdy se kvůli nárůstu cen uhlí začalo znovu debatovat o zrušení limitů, které obce před rozšiřováním těžby chrání.

Mostecká uhelná nyní nabízí za dům v ceně milionu korun jako odškodné tři miliony. Zhruba v takovém poměru chtějí „uhlobaroni“ vykupovat všechny domy a byty v Horním Jiřetíně. Nabídka se přitom neliší od té, se kterou společnost přišla poprvé už před třemi lety. Těžební společnost je totiž přesvědčena, že limity těžby, které zatím brání rozšíření dolů směrem k Hornímu Jiřetínu, v dohledné době padnou. Musela by ale přesvědčit vládu i místní.

Tlak na jejich zrušení opětovně vyvolali majitelé společnosti, když rozhodli, že uhlí z dolu u ohroženého města se bude prodávat v aukci, a tedy nejspíš podstatně dráž než dosud. Sílí také hlasy, že bez rozšíření šachty u Horního Jiřetína může za čas teplo pro domácnosti stát až o polovinu víc než dnes. Radnice v Horním Jiřetíně přesto dál jakékoli vyjednávání s těžaři odmítá. Podle radních stále platí výsledky místního referenda, ve kterém lidé v roce 2005 bourání města kvůli uhlí jednoznačně odmítli.

Vláda na svém výjezdním zasedání v Teplicích rozhodla, že se Horní Jiřetín bourat nebude. Zatím se ale nemohou odepsat zásoby uhlí, které pod Jiřetínem leží. Odškodnění, které by v případě nezákonného odpisu mohla Mostecká uhelná žádat, by státní pokladna nesla jen těžce.