Oprava vzácného kostela na Zelené hoře se komplikuje

Žďár nad Sázavou - Záchrana kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou se opozdí. Střechu památky UNESCO minulý týden poničila bouře, armáda dnes chtěla památkářům pomoci dopravit potřebný materiál na vrchol kostela vrtulníkem. Experti ale zjistili, že to není možné. Národní památkový ústav (NPÚ) tak musí shánět jeřáb s dlouhým ramenem. Pokud i tento pokus z technických důvodů selže, přijde na řadu klasický vrátek. Střecha je zatím provizorně zakryta plachtou. V případě bouřek by mohly být zničeny nově opravené interiéry.

Vyzvednou trámy a prkna na opravy krovů by bylo podle armádních expertů rizikem jak pro pilota, tak pro řemeslníky i samotnou památku. Na uložení materiálu, jenž by musel být zavěšen na velmi dlouhém závěsu, je na střeše z pěticípých krovů malý prostor. V případě nebezpečí by také pilot neměl kam náklad shodit a mohl by poškodit hroby v okolí kostela i ambity, jež areál obklopují.

Památkový ústav také jedná o změně využití peněz, které letos dostal na pokračování restaurování interiérů. Na obnovu bylo přiděleno 1,5 milionu korun, práce měly začít po prázdninách. Přednost před restaurováním stěn, hlavního oltáře či soch teď ale dostane obnova střechy. „Trámy doplníme do definitivní podoby a provede se zabednění krovu, čímž se zabrání vniknutí větru,“ nastínil ředitel.

Kraj Vysočina poskytl NPÚ bezprostředně po neštěstí na záchranné práce dotaci 200 tisíc korun. Vichřice při bouři odnesla část plechové krytiny a krovů z pěticípé střechy. Spadlá krytina a bednění poškodily kostelní ambit a kolem 40 přilehlých hrobů. Vítr polámal i řadu stromů kolem kostela. Škoda není podle Karáska vyčíslena, pokrývačské a tesařské firmy teď zpracovávají rozpočet oprav.