Jihočeské obce se bouří proti ministerstvu pro místní rozvoj

Jindřichohradecko - Starostové jihočeských obcí z okolí možných hlubinných úložišť jaderného odpadu se bouří proti politice územního rozvoje. Tu zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj. Koncepce totiž počítá s omezením staveb.

Trasy dálnic a rychlostních silnic, možné přehrady, ale třeba i rozšíření Temelína - to vše lze v dokumentu nalézt. Zdaleka největší rozruch v jižních Čechách ale vyvolal oddíl nazvaný potenciální plochy pro lokality hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Starosta Lodhéřova Jiří Dvořák se podle svých slov cítí podveden.

Pokud vláda koncepci schválí, stane se tento materiál závazný pro kraje a obce. A v tom vidí mnozí problém. „Vymezení těchto lokalit znamená územní rezervu a stavební uzávěru pro tato místa,“ sdělila Pavla Matějková ze sdružení Calla. Starostové spoléhali na to, že platí dohoda z poloviny roku 2004, kdy vláda po sérii protestů a místních referend pozastavila práce na výběru konečné lokality. Pavla Matějková prohlásila, že je to porušení slibu vlády.