Místním akčním skupinám z Olomoucka se daří získávat dotace

Olomoucko - Podnikatelé, obce i neziskové organizace z Olomouckého kraje úspěšně získávají dotace z evropských fondů. Peníze na rozvoj svých mikroregionů si také přerozdělují. V celém Olomouckém kraji pracuje už jedenáct takzvaných místních akčních skupin (MAS).

Radní Olomouckého kraje Vladimír Mikeška (ODS) sdělil, že se jedná o sdružení 2 mikroregionů pro spolupráci a získávání dotací. Projektová manažerka Pavla Krpálková informovala, že systém rozdělování dotací jde zespodu - tedy od spolků, obcí, mikroregionu nebo od místních podnikatelů. Mezi některé konkrétní výsledky činnosti místních akčních skupin, které sdružují obce i podnikatele z mikroregionů, patří multifunkční sekačka do zámeckého parku nebo speciální traktor na ořez stromů podél silnic a cyklostezek v regionu.

Peníze z různých evropských fondů, o které žádá místní akční skupina jako celek a následně je rozdělí mezi žadatele v regionu, se použijí na nákup zejména zemědělské techniky nebo například na různá školení. Již zmíněnou sekačku do zámeckého parku získala obec Veselíčko na Přerovsku. Jaromír Dohnal, starosta Soběchleb a předseda MAS Záhoří - Bečva, se nechal slyšet, že peníze se rozdělily na základě úspěšnosti podaných projektů.