Elektronická peněženka nahradí v Litvínově poukázky pro sociálně slabé

Litvínov - Radnice v Litvínově na Mostecku řeší problém, je třeba zamezit kšeftování s poukázkami pro sociálně slabé. Většina lidí totiž poukázky prodává hluboko pod cenou, aby získala hotovost. Prvním opatřením by měly být identifikační karty, které budou sociálně potřební dostávat k poukázkám a od příštího roku chce pak kraj poukázky nahradit elektronickou peněženkou.

Obchody v Litvínově vypadají tak, že za stokorunovou poukázku dostanou sociálně slabí padesátikorunu. Od března dostávají pouze 30 procent dávek hmotné nouze v hotovosti, zbytek právě ve formě poukázek. Litvínovská radnice přiznává, že za kšefty s poukázkami nikoho potrestat nemůže, lidé totiž tvrdí, že nemají na léky, nájem nebo jízdné. Přestože prodávají poukázky pod cenou a doplácejí na to především jejich děti, sociálně méně zdatní tvrdí, že jiné východisko není.

Místostarosta města Martin Klika ujistil, že Litvínov zavede ještě identifikační karty a poukázky budou adresné přímo na jméno. S novým systémem výplaty dávek přišel kraj právě proto, aby zamezil jejich zneužívání. Jen letos úřady v Ústeckém kraji vyplatí na nejrůznějších dávkách devět miliard korun. Mluvčí Ústeckého kraje Veronika Kindlová uvedla, že podle odhadu se takto zneužívá až třicet procent poukázek. To tedy znamená, že až tři miliardy korun jsou vypláceny zbytečně. K systému se připojují i další města, už v září začne fungovat v Žatci a v Klášterci nad Ohří.

Velká města však zatím s poukázkami nepočítají, podle primátora Ústí nad Labem Jana Kubaty se systém před několika lety ukázal jako nefunkční. Nejpozději příští rok by ale poukázky měla nahradit elektronická peněženka, obchody s čipovými kartami potom budou obtížnější, karty budou totiž nepřenosné. Jak dodal primátor Kubata, Ústí nad Labem se chce vydat právě tímto směrem, přestože je to finančně náročné.

Radnice volají kvůli zneužívání sociálních dávek po změně zákonů, ty současné jsou podle nich příliš benevolentní.