Vltava pravděpodobně pramení uvnitř středověké štoly

Šumava - Místo, kde pramení česká řeka Vltava, přináší další záhadu. O tom, že bod vyznačený na mapách a v turistických průvodcích není skutečným prameništěm, vědí hydrologové už řadu let. Teď ale přišli vědci ze Šumavského parku s tím, že i údajně pravý pramen, který je o něco výše v lese, je ve skutečnosti jen odvodňovací štolou středověkého dolu.

Pramen Vltavy se řadí mezi nejnavštěvovanější místa na Šumavě. První mineralog Národního muzea Maxmilián Zipp však v roce 1840 neoznačil skutečný pramen řeky. To vědí hydrologové i kartografové už dlouho, což potvrdil Marcel Goetz z Mapového centra. Skutečné prameniště mělo ležet v obtížně přístupné oblasti zhruba kilometr od turistického bodu. Tak to označili odborníci, ovšem vědci z Národního parku se teď postarali o další překvapení.

Pavel Hubený ze Správy Národního parku Šumava prozradil, že řeka Vltava s největší pravděpodobností pramení uvnitř jedné ze středověkých štol a na zemský povrch se dostává kanálem, který v minulosti vytvořili lidé. „Je tu vidět umělý násyp, umělá terasa nebo velký lom se zbytkem propadlých štol,“ nechal se slyšet Pavel Hubený. Na fakt, že jde o středověký důl, poukázala například jiná vegetace.