Lidé v Mostě a Litvínově budou od soboty 14 dní bez teplé vody

Most - Společnost United Energy, která v mostecké městské části Komořany provozuje teplárnu, přeruší od 5. do 18. července dodávku teplé vody pro 35 000 domácností v Mostě a Litvínově. Důvodem letní odstávky jsou plánované opravy a investice.

Seznam prací během dvoutýdenní odstávky obsahuje podle ní stovky položek, mezi nejvýznamnější patří oprava a sanace 180 metrů vysokého komínu, oprava vnitřního rozvodu horkovodu zásobujícího Most a Litvínov. Firma také zahájí poslední etapu rekonstrukce elektrorozvodny 110 kilovoltů s celkovými náklady přes 100 milionů korun.

Pracovníci firmy se zaměří i na diagnostiku horkovodů do Mostu i Litvínova, která by měla odhalit stav zařízení a je nutná pro plánování další údržby.

Dvoutýdenní letní odstávka se každoročně opakuje, jen v loňském roce ji United Energy poprvé zkrátila na tři dny. Umožnily to investice do technologie v Komořanech, které si v roce 2006 vyžádaly 500 milionů korun. Rekonstrukci potrubí tak firma loni omezila jen na běžnou údržbu, tlakové zkoušky rozvodů či jejich diagnostiku. „Letní odstávku chceme opět zkrátit na nezbytné minimum už v příštím roce,“ uvedla mluvčí teplárny Kateřina Táborská.