Ostravská radnice zneužívá sedmičlennou rodinu jako ochranu před vandaly

Ostrava - Rodinu Lackových se čtyřmi dětmi nechává radnice v Ostravě-Vítkovicích bydlet v domě, který je určen k demolici. Ostatní nájemníci už během roku dostali náhradní byty, jen ti poslední stále čekají - najít ho pro sedmičlennou rodinu je podle radních problém. Starosta připustil, že to má své výhody: když není dům úplně opuštěný, nestane se tak rychle kořistí vandalů.

Před měsícem se obývací pokoj rodiny Lackových změnil v bazén, když vandaly poničená střecha domu nevydržela nápor vichru a deště a voda protekla až k nim. Od té doby má rodina nábytek a oblečení v pokoji, kam nezateklo. Dům ve Štramberské ulici, který radnice plánuje zbourat, však chátrá už dlouho. „Je to tady všechno otevřené. Bojím se, že když jdu na noční nebo tak, může sem kdokoli přijít,“ stěžuje si nájemník Radoslav Lacko.

Na otázku, proč poslední rodině nepřidělila radnice náhradní byt dříve, odpověděl starosta obvodu Ostrava-Vítkovice Petr Dlabal (ČSSD): „Tím, že je dům obývaný, si na to vandalové moc netroufnou. Vím, že nám rozebírají střechu, snaží se tam nabourávat, ale mají trošičku zábrany, vzhledem k tomu, že je tam nějaká rodina.“

Nájem platí rodina více než čtyři tisíce měsíčně. O slevu podle svých slov žádala ústně, ale marně. Starosta jim doporučuje požádat písemně a náhradní byt slibuje co nejdříve. „Tito lidé by nejenže eventuálně neměli platit nájem, ale domnívám se, že by jim radnice měla platit za ostrahu jejich majetku,“ říká předseda Sdružení na ochranu nájemníků Jan Vozárik.

Pokud Lackovi nedostanou náhradní byt do konce srpna, chtějí se obrátit na soud. Tuší ale, že v jejich situaci jim to příliš nepomůže.