Projekt Zpátky do práce pomohl bezdomovcům v Chebu

Cheb - Správce chebské noclehárny pro bezdomovce Pavla Bartáka napadla před třemi lety myšlenka spustit pro své klienty projekt Zpátky do práce. Kromě získání zaměstnání nabízel také opětovné navázání kontaktu s rodinou. Projekt ovšem v červnu skončil.

Na chebském nádraží jsou běžně k vidění lidé bez střechy nad hlavou a bez práce, tedy zažitý obraz bezdomovce. Jenže existují i ti, kteří se přes svůj krutý osud snaží, a tak se stali členy Bartákovy party. Dočasným bezdomovcům, které je možné vidět hlavně při údržbě areálu Krajinné výstavy v Poohří, už nikdo jinak neřekne.

Do projektu Zpátky do práce šlo z úřadu práce a z evropských fondů asi 11 miliónů korun. Město mělo tři roky pracovní sílu zadarmo, během nichž odvedli bezdomovci přes pětadvacet tisíc hodin. Hlavně si ale osvojovali návyky, které mnozí na ulici dávno ztratili. Závěrečnou fázi projektu odpracovala většina na zkoušku u soukromých firem. Výsledek byl více než dobrý.

„Projektem prošlo 52 klientů, z toho si 43 klientů našlo práci u firem, kde vykonávali praxi, nebo u jiných společností,“ říká mluvčí Úřadu práve v Chebu Marie Sýsová. „Jedním z cílů projektu bylo vyřešení dluhů z minulosti nebo možnost navázat kontakt s rodinou. Snažili jsme se, aby měli lidé lepší startovní pozici,“ tvrdí Pavel Barták z chebské noclehárny Betlém.

Přestože projekt končí, Bartákova parta se nerozpadá. Už ale nebude žít z dotací a musí si na sebe začít vydělávat. Podle Pavla Bartáka se teď do Betlému přichází vyspat lidé, kteří chtějí pracovat. Ostatní se jí obloukem vyhnou. Bohužel jich je zatím víc.