Policie vyšetřuje další napadení dětí u základní školy v Drahovicích

Karlovy Vary - Přestože už začaly prázdniny, řeší policie v Karlových Varech další případ napadení dětí nedaleko základní školy v Drahovicích. Právě kvůli podobným útokům tam nedávno vyslala své hlídky Národní garda spojená s Národní stranou. Vyřešit problém se dnes v Karlových Varech snažila i ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

Podle otce napadených dětí zaútočil na jeho potomky, šestiletou dceru Petru a pětiletého syna Zdeňka, mladý chlapec, který bydlí na problematické ubytovně pro sociálně slabší Drahomíra. Rodiče napadených dětí už podali trestní oznámení a policie případ vyšetřuje. Otec dětí uvedl, že pokud se situace nezlepší, je připraven se obrátit na Národní gardu.

Národní garda, polovojenská organizace blízká extremistické Národní straně, poslala svoje hlídky před základní školu v Drahovicích už před koncem školního roku jako reakci na přibývající útoky. Se začátkem prázdnin ale gardisté svou nevyžádanou službu před školou skončili.

Problému řeší i ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, která je přesvědčená, že problém by měli vyřešit hlavně nezávislí odborníci a dostatek volnočasových aktivit pro děti. Dále chce nejpozději do konce příštího týdne o problému jednat se zástupci města i hejtmanem Karlovarského kraje.

Se situací v Drahovicích se seznámil i stínový ministr vnitra František Bublan. „Reakce lidí, kteří mají strach o své děti je typická, protože jim jde o to, aby děti ochránili. Je ale zapotřebí rozlišit, kdo ty děti může ochránit a kdo ne, a vnést do toho správný pohled, že Národní garda se tu jen zviditelňuje a nic by stejně nevyřešili,“ řekl k tomu Bublan.