Policie odložila údajné týrání v Dětském domově v Novém Jičíně

Nový Jičín - Vyšetřování údajného týrání a ublížení na zdraví v Dětském domově v Novém Jičíně zůstává neobjasněno. Ze znaleckých posudků a výpovědí podle policie vyplynulo, že si děti bití vymyslely. Případ proto odložila a nadále vyšetřuje pouze podezření z trestného činu pomluvy. Advokátka chovanců ani lidé z okolí bývalé zaměstnankyně domova s takovým krokem nesouhlasí.

Pes zástupce ředitele Michala Pokorného měl pokousat jednu z chovanek domova. Stejný muž měl také opakovaně bít i chlapce, který v domově bydlel. Svědka zkoumal psychiatr i psycholog. „Jednoznačně řekli, že pokud něco takového tvrdí, jedná se o popis založený na účelových lžích,“ uvedla právní zástupkyně Pokorného Iveta Horáčková.

Advokátka dětí ani lidé z okolí bývalé zaměstnankyně domova, kteří na údajné bezpráví upozornili, ale s takovým tvrzením nesouhlasí. Zaráží je i odložení případu pokousání psem. „Znám rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně, kde řešili podobný případ, kdy holčičku pokousal pes do obličeje. Majitele uznali plně zodpovědným. Tady je jediný rozdíl, že to nebyla holčička z dětského domova,“ upozornil manžel bývalé zaměstnankyně domova Miroslav Luba a dodal, že se rozhodně nehodlají vzdát: „Budeme se bránit a budeme proti tomu bojovat, protože víme, že jsme v právu.“

Zmocněnkyně poškozených dětí Zdeňka Poláková předpokládá, že případ nekončí a bude se dále řešit. Nevzdává se ale ani policie. „V tuto chvíli šetříme podezření, zdali nedošlo k trestnému činu pomluvy nebo křivého obvinění,“ potvrdil tiskový mluvčí OŘ PČR Nový Jičín

Podobný případ se odehrál také v Dětském domově v Čeladné. Soudy zde před rokem také došly k závěru, že se nic nestalo. Potrestána byla pouze bývalá zaměstnankyně domova Šárka Gadzioková, která přitom na údajné ubližování dětem upozornila. Od soudu odešla s podmínkou a zákazem pedagogické činnosti na čtyři roky. Podle svých slov ale stále trvá na svém a nevzdává se. Její případ se dostal až k Evropskému soudu.