V jižních Čechách probíhají kontroly stavebních strojů

Českobudějovicko - Zátah na zloděje traktorů a bagrů udělala jihočeská policie. Přestože ukrást takový kolos vyžaduje velkou dávku drzosti, počet těchto krádeží na jihu Čech vzrostl v poslední době trojnásobně. Policisté se zaměřili na řidiče, kteří těžkou techniku po silnicích převážejí a vyrazili taky na staveniště a mezi zemědělce.

Hlídky porovnávají výrobní čísla a kontrolují veškeré doklady. Zastavují traktory, bagry a jiné těžké tahače. Každé hlášení zkoumají specialisté přímo na operačním středisku. Pokud stroj někdo postrádá, policie ho odstaví, v opačném případě se s ním řidič vydá na další cestu. Bagristé, traktoristé a řidiči válců čekali dechovou zkoušku, případně kontrolu technického stavu, a tak je takový postup zaskočil. Jak potvrdil řidič válce Vladislav Hrbek, se zátahem ale souhlasí.

Kriminalisté aktuálně hledají na jihu Čech 50 těžkých strojů. Ty v posledních týdnech doslova mizí před očima. Mluvčí Jihočeské policejní správy Jana Kameníková sdělila, že došlo k trojnásobnému zvýšení těchto krádeží. Organizované skupiny zlodějů prodávají kolos v hodnotě dvou milionů za 200 tisíc korun. Není se proto čemu divit, že bagr je na černém trhu mnohem lukrativnější zboží než auto.