Pečovatelské karty rozšíří možnosti parkování

Praha - Začátkem července začaly platit změny v systému pražských parkovacích zón, novinkou jsou takzvané pečovatelské karty. Řemeslníci a podnikatelé si za 400 korun mohou koupit 10 hodinovou parkovací kartu. Magistrát také umožnil městským částem uvolnit o víkendu parkování na modrých zónách zdarma pro všechny, městské části se však do této změny vůbec nehrnou.

Pečovatelské karty jsou určeny pro občany bez trvalého bydliště, aby mohli parkovat v modrých zónách. Musí ale prokázat, že jejich příbuzní potřebují péči. Takovou možnost mají ti lidé, kteří potřebují zaparkovat na prežském Žižkově. „Protože na Žižkově značné množství potřebných bydlí, Praha 3 o tyto karty velmi stála,“ doplnil místostarosta MČ Praha 3 Zdeněk Lochman.

Praha 1 bude podle místostarosty městské části Karla Koželuha dohlížet, aby nedocházelo ke zneužívání tohoto institutu v neprospěch zón. Další novinkou, která platí od července, je desetihodinová karta na modrou zónu za 400 korun pro řemeslníky.

Nejdiskutovanější je ale uvolnění ulic v metropoli o víkendu pro všechny. Městským částem se do bezplatného parkování o víkendu příliš nechce. Například Praha 1 už definitivně rozhodla, že nic takového lidem neumožní.

Zatím jediná městská část, která zóny o víkendu uvolní, je Praha 2. Radnice již sestavuje seznam ulic, kde by lidé mohli v posledních dvou dnech týdne parkovat za modrou čarou bez výjimky, možné to bude již začátkem příštího roku. 

V Praze 3 zatím podobnou věc neplánují, navíc modrou zónu rozšiřují do dalších ulic. Fungování zóny teprve vyhodnocují. Praha 7 zatím váhá. Místostarosta Josef Neuberg k tomu uvedl, že v létě je valná část občanů mimo Prahu, což svádí k dojmu, že zóna je nevyužitá. Závěry udělají na podzim.

Zavádění modrých zón teď navíc chystají další městské části, i v Praze 5,6,8 a 10 se chystají zpoplatnit parkování.

Označen ípražské parkovací zóny
Zdroj: ČT24