V Němčovicích si odhlasují ticho

Němčovice (Rokycansko) - Netradiční referendum připravují v Němčovicích na Rokycansku, obec bude hlasovat o hluku. Mnoha místním lidem totiž vadí vrčení sekaček a jiné zahradní techniky o nedělích. Podle starosty zatím jde především o zviditelnění problému a chtěl by stanovit nějaká pravidla.

Aspoň v neděli by si měl člověk vychutnat chvíli klidu bez hluku sekaček a cirkulárek, tvrdí němčovický starosta Karel Ferschmann: „Někdy je to tady hotový koncert motorových kos a sekaček, protože dnes už nikdo neseká ručně.“ Referendem chce starosta docílit vyhlášky, která by o státních svátcích a nedělích ve vesnici zakazovala používání motorových sekaček, křovinořezů, cirkulárek, motorových kos a dalších hlučných strojů. Někteří z místních mají pochopení: posekat se přece musí; jiným hluk nevadí. Pro část obce je ale rámus neúnosný, chtějí klid aspoň v neděli, měla by se stanovit pravidla.

Podle starosty není referendum namířené proti chalupářům, kteří jindy než o víkendu na svých zahradách pracovat nemohou. Ti jít referendu ale nemohou, hlasovat budou pouze místní, kteří mají ve vesnici trvalé bydliště. Podle starosty by se možná mohlo jednat o nějakých pokutách, spíše by však chtěli upozornit na problém, o kterém by lidé začali přemýšlet.

Obec řeší problém s vědomím, že na celou neděli klid nařídit nemůže, uvažuje tedy o zavedení nočního klidu i přes den nebo o stanovení přesných hodin, kdy se pracovat nesmí. To by zřejmě mohlo problém vyřešit.

Němčovice půjdou k referendu 23. srpna a starosta věří, že odpůrci hluku zvítězí.