Dělníci dokončili opravu kostela na Zelené hoře

Žďár nad Sázavou - Kostel Svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou už má provizorně opravenou střechu. Vzácnou památku Unesco se dělníkům podařilo opravit 12 dní po ničivé vichřici a bouřce. Trámy a krovy jsou v původním stavu, střecha je nyní provizorně zaplachtovaná, aby případný déšť nepoškodil nově zrekonstruovaný interiér. Kdy a v jakém rozsahu se bude pokládat měděná kritina, zatím není jasné. Krycí plachta je proto dvojitá, aby vydržela případně až do podzimu.

Podle vedoucího památkového objektu Karla Straky nebudou škody tak rozsáhlé, jak se původně předpokládalo. Bez měděné střechy bylo zatím proinvestováno půl milionu korun. Počáteční odhady přitom mluvily o 30 milionech. O poškozené hroby v okolí památky se musí postarat jejich majitelé.

Trámy, prkna a další potřebný materiál dopravil minulý týden na vrchol památky speciální jeřáb s osmdesátimetrovým výsuvným ramenem. Původně ho tam měl vynést armádní vrtulník, ale z technických důvodů to nebylo možné.

Při ničivé bouřce se ze střechy zřítilo 50 metrů čtverečních střešní krytiny, bednění a část krovu. Vítr a padající trámy poškodily také ambit kostela, omítky nebo i 40 soukromých hrobů.

Všechny státní památky jsou od roku 2006 pojištěny jedinou pojistnou smlouvou s minimální spoluúčastí 100 tisíc korun. Zatímco probíhá likvidace pojistné události, památkovému ústavu už v minulém týdnu darem ve výši 200 tisíc korun pomohl kraj Vysočina. „Máme zpětnou vazbu, že prostředky kraje byly využity právě na zaplacení jeřábu,“ dodává vedoucí sekretariátu Iva Šteklová.