V Ostravě začala zkušební likvidace ropných lagun

Ostrava - Sdružení Čistá Ostrava dnes zahájilo s více než ročním zpožděním zkušební odtěžování ropných kalů z lagun bývalé chemičky Ostramo. Během šesti měsíců chtějí firmy GEOSAN GROUP, OHL ŽS a AQUATEST provápnit 16 tisíc tun odpadů a vyrobit z nich speciální palivovou směs pro společnost ČEZ. Společnost ale podle své regionální mluvčí Alice Lutišanové žádnou smlouvu o odběru směsi a jejím spalování se sdružením doposud neuzavřela.

Sdružení Čistá Ostrava získalo v roce 2004 zakázku od státu za tři miliardy korun. Na břehu lagun dnes začalo odklízet nezpracovatelnou suť a haldovinu, které by mohly poškodit stroje na zavápnění lagun. Jejich neutralizace začne v areálu nedaleko ostravského sídliště Fifejdy příští týden. Do konce roku chce Čistá Ostrava vyrobit z ropných kalů až 40 tisíc tun alternativní palivové směsi.

„Ověříme, zda bude výsledkem provápnění takové zhutnění obsahu lagun, aby se po nich mohla technika při odtěžování pohybovat. Zároveň si ověříme skutečnou výrobu paliva přímo v areálu,“ řekla Alena Orlíková z Čisté Ostravy.

Likvidace začne „naostro“ v září příštího roku. Do té doby musí Čistá Ostrava získat souhlasná stanoviska v územním i stavebním řízení a také integrované povolení od Krajského úřadu v Ostravě.

ČEZ: Ke spalování zatím nemáme povolení

Podle regionální mluvčí společnosti ČEZ ale není odebírání ani spalování certifikovaného paliva s příměsí kalů aktuální. „K samotnému spalování v Elektrárně Dětmarovice nemá ČEZ povolení od České inspekce životního prostředí ani od krajského úřadu. Palivo TPS-NOLO 1 proto nebude v současné době do elektrárny ani dováženo,“ doplnila Lutišanová. Sdružení přesto počítá s tím, že během dvou měsíců ČEZ vyrobené palivo odebírat začne.

Trojice společností by měla z areálu Ostramo odtěžit do roku 2010 celkem 200 tisíc tun ropných kalů. Sdružení musí i vyčistit 600 tisíc tun
znečištěné zeminy a podzemní vodu na ploše deseti hektarů. Následná
rekultivace celého území bude trvat nejméně do roku 2020, kdy by se mělo změnit v lesopark.