První den zákazu popíjení alkoholu v Praze padlo 11 pokut

Praha - Pražští strážníci za první den platnosti vyhlášky, která zakazuje pití alkoholu na některých veřejných místech metropole, pokutovali jedenáct lidí. Sedmi desítkám lidí domluvili a další dva případy se budou řešit ve správním řízení. Alkohol lidé nesmí pít například na Karlově náměstí, Národní třídě a dalších místech, naopak na předzahrádkách restaurací nebo v okolí stánků s občerstvením zákaz konzumace neplatí.

Strážníci udělili pokuty za celkem 5 900 korun, rozdělilo se o ně jedenáct lidí. Strážci zákona zatím spíše upozorňují na platnost vyhlášky. Čím delší dobu bude ale ustanovení platit, tím méně budou tolerantní k jeho neznalosti. První den ale pokutovali spíše „staré známé firmy“, které za den načapali s alkoholem vícekrát, nebo ty, kterým se zákrok strážníků příliš nelíbil.

Na osoby bez přístřeší ale podle Pavla Akrmana z Armády spásy vyhláška příliš vliv mít nebude, čekají až na kroky ze strany magistrátu. V tuto chvíli si bezdomovci ze zákazu nic nedělají a vyhlášku porušují. Tito lidé podle Akrmana dobře ví, že když dostanou pokutu, je to jen právní úkon. Bezdomovci se podle něj ale možná přesunou na jiná místa, která nebudou tolik hlídaná. Vyhlášku Akrman ale chválí.

Lidé mohou dostat až tisícikorunovou pokutu na místě nebo až 30 000 korun ve správním řízení za popíjení v okolí škol, zdravotnických zařízení, stanic metra, dětských hřišť, na zastávkách a některých vyjmenovaných ulicích a parcích. Strážníci poznají alkohol i například v láhvi od minerálky, používají testry, které lidé znají z dechových zkoušek.

V České republice je pití na veřejných místech zakázáno také například v Děčíně, Šternberku, Vsetíně, Znojmu, Jindřichově Hradci, Heřmanově Městci, Mladé Boleslavi nebo Českém Těšíně. Další města se k nim chtějí přidat.

Pivo
Zdroj: ČT24