Liberecký kraj koupí hotel na Ještědu

Liberec - Radní Libereckého kraje dnes schválili záměr koupit horský hotel a vysílač Ještěd, který kraji v dubnu nabídly České Radiokomunikace. Zůstatková cena památky se pohybuje kolem 75 milionů korun. Kolik za ni kraj nakonec zaplatí, ale bude předmětem dalšího jednání. Záměr ještě musí schválit zastupitelstvo a představenstvo Radiokomunikací. Technická památka oslaví ve středu 35 let od svého otevření. České radiokomunikace ji koupily v roce 2000 za 85 milionů korun.

Radní dali přednost koupi, ve hře přitom byla ještě varianta založení obecně prospěšné společnosti krajem, městem Liberec a Českými
Radiokomunikacemi. Ještěd totiž potřebuje rekonstrukci a peníze na ni by bylo možné čerpat z evropských fondů. Soukromá akciová společnost, jakou jsou Radiokomunikace, na ně ale nedosáhne. Kraj má šance mnohem větší a hodlá je využít. „Určitě máme větší šanci je získat než obecně prospěšná společnost nebo soukromá firma,“ uvedl hejtmanův náměstek Radim Zika.  

České Radiokomunikace jako vlastník neskrývají, že o hotelovou část nemají zájem. Provoz vysílače ale i přes chystanou digitalizaci potřebují udržet. Jako podmínku prodeje si proto stanovily, že přístup k vysílači bude zajištěn.

Investice za desítky milionů korun 

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan už dříve uvedl, že cena je sice dobrá, ale otázkou jsou další investice, které by kraj mohly zatížit. „Přece jen je to stavba třicet let stará a je potřeba provést některé rekonstrukce,“ podotkl vedoucí oddělení památkové péče Libereckého kraje Jan Randáček. Je například nutné vybudovat kanalizační přípojku, jinak se bude muset hotel zavřít. Podle odhadů potřebuje Ještěd
investice za desítky milionů korun. Rekonstrukci interiéru by umožnil zápis na seznam památek UNESCO. 

Výstavba televizního vysílače a restaurace na Ještědu začala v roce 1966 podle projektu architekta Karla Hubáčka. Do užívání byla předána 9. července 1973. Značný podíl na návrhu stavby měl vedle Hubáčka také statik Zdeněk Patrman, díky němuž je přes 90 metrů vysoký vysílač schopen odolávat i silným náporům větru.

Česká stavba století  

V nejnižších dvou podlažích je strojovna, technické vybavení a provozní místnost, následuje vyhlídková terasa, bufet, restaurace a hotel s kapacitou kolem 50 lůžek a 20 přistýlek. Horní část je obsazena spojovací technikou. 

V roce 1969 získala stavba prestižní Cenu Augusta Perreta. Časopis
Architekt ji dokonce zvolil za českou stavbu století. V roce 2005 byl
vyhlášen národní kulturní památkou. Liberec i Liberecký kraj usilují o
zařazení stavby na seznam UNESCO.

Ještěd
Zdroj: ČT24/Wikipedia