V Budějovicích přibyly nové sochy jako odpověď vandalům

České Budějovice - Jako odpověď vandalům, kteří před měsícem v centru Českých Budějovic poničili a ukradli výtvarná díla mladých umělců, přibyly ve městě nové sochy. Výtvarná skupina 4sculptors se totiž rozhodla v místech, kde se jejich předchozí sochy staly obětí zlodějů a vandalů, instalovat sochy vypovídající o vandalismu a chamtivosti. Autoři tím vzkazují, že se nevzdají a budou reagovat i provokovat.

Začátkem června, necelých pět dní po vernisáži výstavy, zmizely z Piaristického náměstí dvě ze tří žab sochařky Světlany Jelenové a soše muže z instalace Setkání mezi pixely od Michala Trpáka někdo na Lannově třídě zničil ruku. Policisté škodu odhadli na 130.000 korun, pachatele dosud nenašli.

Výtvarníci ani radnice nechtěli boj s vandaly vzdát. „Rozhodl jsem se s určitou satirickou nadsázkou na Lannovu třídu umístit sochy vandalů,“ uvedl Trpák, který tehdy připravil celý projekt Sochařský kvartet ve městě a už před rokem ozdobil Lannovu třídu jiným sousoším.

Vandalové podle jeho názoru svým zvláštním způsobem bojují o svoji identitu, chtějí se zviditelnit, ať už jeden před druhým nebo před světem. Proto jim postavil pomník v podobě soch cementových vandalů, na něž je možné sprejovat, kreslit i čmárat. „Věřím, že tato forma kreativního projevu může nahradit ten destruktivní. Cementoví vandalové, tak trochu ploší a prázdní lidé, se mohou stát kolektivním dílem všech a seberealizace na jejich tělech snad pomůže zaplnit prázdnotu a povrchnost,“ doufá Trpák.

Výtvarnice Světlana Jelenová nahradila dvě ztracené žáby na Piaristickém náměstí plastikou velmi obézní ženy, kterou nazvala Je libo? „Je to reakce na nenasytnost lidí,“ vysvětlila.