Královéhradecká nemocnice porušila zákon o veřejných zakázkách

Hradec Králové - Fakultní nemocnice v Hradci Králové podle antimonopolního úřadu porušila zákon o veřejných zakázkách. Za tendr na dialyzační monitory jí uložil pokutu 20 tisíc korun a soutěž na dodávky materiálů pro mikrobiology vrátil na začátek. Nemocnice podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže neprávem vyloučila dva ze tří uchazečů.

Už se zdálo, že za 19 milionů korun bude firma Trios, vítěz tendru, 4 roky prodávat hradecké nemocnici kultivační půdy a diagnostické roztoky. Antimonopolní úřad však do hry vrátil konkurenty Hospimed a Lab Media Servis, které nemocnice vyřadila. Soutěž tak začíná znovu. O závažném pochybení hovořil i první místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kamil Rudolecký.

Na neregulérní průběh soutěže si úspěšně stěžoval vyřazený uchazeč Tomáš Krejčí z Jaroměře, spolumajitel Lab Media Servis, jehož nabídka byla o více než 4 miliony korun levnější než pozdějšího vítěze Trios. Soutěž byla podle jeho názoru zmanipulovaná. Nemocnice vyloučení dvou uchazečů do poslední chvíle obhajovala. Ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Leoš Heger pak ale připustil, že uvažoval o zrušení tendru a dodal: „Buď se odvoláme, nebo musíme soutěž znovu vyhodnotit. V tom případě bude nejspíš vítězem stěžovatel, tedy firma Lab Media Servis.“

Původní vítěz Trios chce nepravomocný verdikt antimonopolního úřadu napadnout u předsedy; svého vítězství se vzdát nechce, jak potvrdil prokurista z Triosu Tomáš Látal. Nemocnice navíc od této firmy, zatím sice provizorně, již nakupuje kultivační půdy pro mikrobiology.