Policie při razii na pražském hl. nádraží zadržela mongolské otrokáře

Praha - Cizinecká policie při razii na pražském hlavním nádraží zadržela děvet údajných mongolských zprostředkovatelů práce. Policie měla informace, že lákají z Mongolska do České republiky své spoluobčany, kterým slibují lukrativní pracovní příležitosti, a poté je nutí k otrocké práci.

Krátce po páté hodině ráno přijel na pražské hlavní nádraží rychlík pravidelné linky Ulánbátar - Moskva - Praha, z něhož vystoupilo asi dvacet Mongolů. Místo zprostředkovatelů práce na ně však čekala policejní kontrola. Cizinecká policie půl hodiny před příjezdem vlaku zablokovala přístupy k nástupištím a kontrolovala všechny lidi na nádraží.

Policie zabránila zprostředkovatelům kontaktovat Mongoly 

Policie tak zabránila zprostředkovatelům dostat se na nástupiště, aby nemohli kontaktovat Mongoly, kteří do Česka přijeli za prací. I přes policejní kordon se několik zprostředkovatelů snažilo projít, ale byli zadrženi. Celkem 26 cizinců, kteří do České republiky přicestovali, policie zkontrolovala, a v případě, že měli v pořádku doklady, je pustila.

Plánovaná policejní akce pod názvem „Mongol“ byla podle velitele Jiřího Kopečného zaměřena právě na zadržení zprostředkovatelů práce. Kopečný uvedl, že v současnosti občané Mongolska nahrazují ukrajinské dělníky, protože jsou levnější pracovní silou.

Zprostředkovatelé hrají roli mafie

Zprostředkovatelé podle něj cizince kontaktují hned na nástupišti. Nabízejí jim pracovní příležitost, zajištění pracovního povolení, víz, ale také ubytování. Místo slibovaného dobře placeného zaměstnání je pak zprostředkovatelé nutí k otrocké práci ve špatných podmínkách a za své služby si účtují tisíce dolarů.

„Jim ti dá se říct otrokáři, mafie, seberou opravdu i doklady a nutí je pracovat 12, 14 hodin denně, pracovat třeba v mrazírnách,“ prohlásil Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci. Do Česka odhadem přicestuje za prací 30 až 40 Mongolů týdně.

Nejen Mongolové jsou oběťmi

Oběťmi nelegálních zprostředkovatelů práce se ale stávají i Ukrajinci, Vietnamci, Moldavci a lidé z dalších východních zemí. Mongolové jsou ale obzvlášť snadno zneužitelní. „Ti lidé, kteří sem z Mongolska přicházejí, jsou podstatně méně informováni, jsou více vystaveni jakýmkoliv zprostředkovatelům,“ uvedl Tomáš Hajšman z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Podle odborníků je proto důležité dát cizincům co nejvíce informací, důsledně kontrolovat zaměstnavatele, ale taky zjednodušit pravidla. Ministerstvo vnitra věří, že nelegálním zprostředkovatelům seberou jejich nekalou živnost tzv. zelené karty. Díky nim by cizinci jejich služby nemuseli potřebovat.

Údaje cizinecké policie z letošního dubna mapují, že na českém území je legálně téměř 6 000 mongolských občanů. Tímto počtem jsou Mongolové osmou nejpočetnější národností v Česku. Nejpočetnější skupinou jsou stále Ukrajinci, kterých je v ČR necelých 126 000. Následuje 71 000 Slováků a 56 000 Vietnamců. Počet cizinců, kteří v Česku pobývají, se neustále zvyšuje. Podle policie se zátahy na cizince budou určitě opakovat.