Plzeňské radnice kontrolují své úředníky, zejména jejich práci s internetem

Plzeň - Používají zaměstnanci magistrátu, městských a obvodních úřadů služební počítače skutečně jen k práci? To je otázka, kterou si začaly pokládat všechny radnice na území Plzně. Chtějí zabránit, aby se počítače v práci zneužívaly. Velkou kontrolní akci vyvolal případ právníka plzeňského magistrátu, který odesílal ze služebního počítače odkazy na webové stránky s neonacistickou tématikou.

Úředníci nesmí odesílat ze služebních počítačů soukromé e-maily a navštěvovat nepovolené internetové stránky. Pouze ty, které potřebují k práci. Všechny jiné odkazy na webové síti jsou pro ně zakázané. Správce sítě sleduje, zda úředníci využívají služební počítač opravdu jen k práci. Příležitostně je kontroluje i starosta UMO Plzeň 1 Jiří Uhlík (ODS) osobně. Sdělil, že při porušení pracovní kázně se nebude zdráhat rozvázat pracovní smlouvu s kýmkoliv.

Obvodní úřady se snaží počítačovou síť ohlídat. Magistrátní počítače ale pod kontrolou nejsou. Systém je podle správce sítě nedokonalý a potřebuje vylepšit. Radní pro oblast Správy majetku MMP Helena Matoušová (ODS) se nechala slyšet, že nový systém je v přípravě. „Jde monitorovat i takové množství počítačů, ale finančně je to náročné,“ vyjádřil se IT specialista Jakub Korbel.