V Chebu vyměňují helmice na věžích kostela sv. Mikuláše

Cheb - V Chebu teď mají atrakci, na kterou čekali obyvatelé i památkáři přes šedesát let. Vyměňují tam helmice na věžích kostela sv. Mikuláše. Od spojeneckého bombardování města na konci 2. světové války měly totiž věže jen provizorní zastřešení. Práce na věžích běží už od pondělí a sledují ji desítky diváků. A často je slyšet i potlesk, všechno totiž komplikuje větrné počasí.

Včera večer se snesla na první věž hlavní helmice. Je 23 metrů vysoká a váží 24 tun. Filigránskou práci jeřábníka ocenily stovky lidí. Majitel jeřábu Aleš Kastl informoval, že vítr dosahoval rychlosti až 15 m/s, tudíž se muselo čekat až do večera, kdy vítr zeslábl.

Osazení kostelních věží replikami původních helmic přijde skoro na 9 milionů korun. Shromáždil je Nadační fond Historický Cheb. Jeho základ tvoří několikasettisícový peněžní dar chebského rodáka a mecenáše ze SRN Antona Harta. Nadace získala i státní dotaci a uspořádala veřejnou sbírku. Ta vynesla dva a půl milionu korun. Při oslavě svých narozenin před třemi ji odstartoval lety iniciátor celého nápadu, bývalý chebský starosta Václav Jakl.