ČOI testovala poctivost karlovarských podnikatelů

Karlovy Vary - Právě v období mezinárodního filmového festivalu se Česká obchodní inspekce zaměřila v Karlových Varech na poctivost podnikatelů v oblasti ubytovacích a restauračních zařízení. Výsledky kontrol však nejsou vůbec lichotivé. Každá třetí zkontrolovaná restaurace nebo rychlé občerstvení totiž poškozují zákazníky. Nepoctivci využívají především faktu, že právě během festivalu je ve městě velké množství turistů z domova i ze zahraničí. Že tyto aktivity Karlovým Varům na pověsti nepřidají, je nabíledni.

Zlaté časy zažívají každý rok v červenci někteří podnikatelé v Karlových Varech. Nejvíc vydělávají hoteliéři, restaurace a stánky s občerstvením. V těch jsou hitem už několik let halušky se zelím. „Během čtvrt hodiny je celá várka halušek pryč. Kupují je především baťůžkáři, ale i cizinci,“ pochvaluje si zájem o halušky jeden z prodejců.

Ne každý se ale snaží vydělávat poctivě. Česká obchodní inspekce už od začátku festivalu prověřila desítky provozoven a uložila pokuty za 20 tisíc korun. „Nejčastější bylo předražení kontrolních konzumací od dvou korun do 26,50 Kč. Dalším takovým klasickým nedostatkem je neoceňování nabízeného zboží,“ shrnuje „hříchy“ nepoctivých prodejců zástupkyně ředitele ČOI Plzeň Marie Svachová.

Pokuta až několik desítek tisíc korun teď hrozí hotelu, který nechtěl ubytovat inspektorky, vydávající se za české turistky. Jeho jméno inspekce zatím nemůže zveřejnit. „Inspektorkám bylo odmítnuto ubytování, neboť hotel určitou kapacitu vyčleňuje pro své pravidelné návštěvníky z jiných států,“ říká inspektor ČOI z Karlových Varů. „Hotel svým konáním porušil zákaz diskriminace spotřebitele,“ konstatuje Marie Svachová.

Festival je také příležitostí pro zloděje. Většího množství lidí využívají hlavně kapsáři. „Byly odcizeny mobilní telefony, peněženky a bohužel jsme se setkali i s případy, kdy okrádají zloději i spící lidi ve stanech,“ vyjmenovává nejčastější typy krádeží mluvčí Policie ČR Karlovy Vary Zdeňka Papežová.

Asi největší škodu zloději způsobili jednomu z festivalových fotografů. Z hotelového pokoje mu ukradli techniku za více než 120 tisíc korun.