V Brně vystavují klasické americké automobily

Brno - Klasické americké vozy si dnes mohli zájemci prohlídnout v Brně, kde American Cars Club uspořádal svůj již devátý sraz. Majitelé, kteří se přijeli pochlubit se svými historickými americkými miláčky, přivezli celkem na přehlídku 230 automobilů a slavnostně se s nimy projeli městem. Řada vozů dorazila ze zahraničí, například z Německa, Rakouska, Slovenska a Polska.

Devět nejvzácnějších exponátů je vystaveno v nákupním centru Olympia, dalšími kousky se jejich vlastníci pochlubí v neděli na blízkém parkovišti. Návštěvníci si budou moci prohlédnout například Chevrolete Corvette, Ford Mustang nebo Cadillac de Ville. Jedním z nejstarších exemplářů výstavy je Chrysler DeSoto z roku 1938, uvedl Stanislav Podroužek z Olympie.

Podle pořadatele Pavel Čáslavy můžou být americké bouráky velmi drahým koníčkem. Ale sběratel, který je umí opravit vlastníma rukama, mnoho peněz nezaplatí. „Mám tady kamaráda, který své auto koupil za 20 tisíc korun,“ říká k tomu. Ovšem vzácný a žádaný kousek může mít cenu i tři miliony korun.

Sraz amerických automobilů vyvrcholí v neděli, kdy porota rozdá ocenění vlastníkům nejlepších veteránů.